Зборник на Миладиновци/ 436 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
435 песна 436 песна

од Браќа Миладиновци
437 песна
на современ македонски правопис.


Разделина мајка плетит,
Мајка плетит љуто к'лнит:
„Разделина, мила керко!
Капнала ти руса коса!
Веке ми се здодеало,
Руса коса плетееки,
Со горници, сос долници,
Стој педесет потлесници.”
Разделине ѓуч је падна,
От тук стана Разделина,
Да отиде на бербера,
Си обричи руса коса.”