Зборник на Миладиновци/ 378 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
377 песна 378 песна

од Браќа Миладиновци
379 песна
на современ македонски правопис.Белиградо што ми се белеит?
Имат нешто за тва се белеит,
Во него је Мара Белогратка,
Лице имат, како јасно с'нце,
Очи имат како црно грозје,
Вежи имат како пијавици,
Грло имат како месечина;
За тоа се Белиград белеит.