Зборник на Миладиновци/ 364 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
363 песна 364 песна

од Браќа Миладиновци
365 песна
на современ македонски правопис.


Дојде време, дојде коа,
Да расцути трантафило,
Да смириса сета земја
Сета земја Румелиска,
От Битољско до Прилепско,
От Прилепско до Велешко,
От Велешко до Солунско,
Да го берат момињата,
Да го редат на лесите,
Да ги горат ергените.