Зборник на Миладиновци/ 365 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
364 песна 365 песна

од Браќа Миладиновци
366 песна
на современ македонски правопис.


Ристано, моме Ристано!
Да знаиш, моме, да знаиш,
Оти те мајка свршила
Во едно село големо,
За едно момче малечко!”
,,Пусто да бидит селото,
Оган да горит куќата,
Куршум да удрит момчето!”
Во една куќа богата,