Зборник на Миладиновци/ 360 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
359 песна 360 песна

од Браќа Миладиновци
361 песна
на современ македонски правопис.Дел делеле, I`ано, момињата
Да чувагјат, - бахчињата,
Бахчињата - дрфчињата,
На дрвцата - три пилина,
Три пилина - гулапчина;
Едно пеит - на вечера:
Вечерајте, две луди, легнете си!
Друго пеит, Јано, на полноки:
Разбудете се две луди, гушнете се?
Tpeќo пeит, Јано, на јутрина:
Разбудете се, луди, бањајте се!