Зборник на Миладиновци/ 361 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
360 песна 361 песна

од Браќа Миладиновци
362 песна
на современ македонски правопис.


Дел делиле тие мали моми,
На сите моми по једно момче,
На бела Мара црно Арапче.
Си го качила на бела коња,
Си го однесла в топага хамама,
Со негја зела три ока сапун;
Три дни го мило, три дни го трила,
Едното ухо му го потрила,
Па му се чудит што да му чинит.