Зборник на Миладиновци/ 355 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
354 песна 355 песна

од Браќа Миладиновци
356 песна
на современ македонски правопис.


Треска ме тресит, глава ме болит
За она момче, што је најгоре;
Та што ми носит финоно фефче
Финоно фефче на добра глава;
Зашт' ми се гледат небоно лице,
Зашт' ми се гледат, как с'нце греит;
А моја мајка мене не дават
За она момче шта је најгоре.