Зборник на Миладиновци/ 354 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
353 песна 354 песна

од Браќа Миладиновци
355 песна
на современ македонски правопис.Излези што те викает,
И црвено грозје убава!
„Дегиди лудо и младо!
Речи им да почекает,
Дур да излезам от бана,
Дур да с' измазнам цулуфи,
Дур да с' измиам лицево.”
Излези што те викает,
Црвено грозје убава!
„Дегиди лудо и младо!
Речи им да почекает.
Дур да с' измиам гр'диве,
Дур да се в бана избањам.”
Кога излезе от бана
Црвено грозје убава,
Лице је с'нце грееше
Со месечина здружено.