Зборник на Миладиновци/ 356 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
355 песна 356 песна

од Браќа Миладиновци
357 песна
на современ македонски правопис.


Гуга болна лежит от ни една болес
От ни една болес от црната чума,
Примират, замират на мајкини скутеј:
„Мајко, мила мајко, леле ке си умрам!”
„М'лчи, Гуго, м'лчи, ти не ке ми умриш,
Сега ке си одам во широко поле
Во широко поле, во силноно стадо,
Да ке ти донесам еден руди овен,
Да ке је го даам на црната чума.”
„Мајко, мила мајко, чума жертва нејкит.”
Дури појде, дојде Гугината мајко,
Дури појде, дојде, Гуга душа даде.