Зборник на Миладиновци/ 353 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
352 песна 353 песна

од Браќа Миладиновци
354 песна
на современ македонски правопис.


Девојче, море девојче!
Девојче, златно кумривче!
Крај мене врвиш не зборвиш;
Што пизма држиш со мене?
Аљ ти је уста медена,
Аљ ти ј е грло шекерно,
Аљ ти се з'би бисерни?”
„Врви в п'тем, лудо, не зборви,
Не трескај ми го срцево,
От ми је срце треснато;
Некни ми умре татко ми,
Вчера ми умре мајка ми,
Браќата ми се готои.”