Зборник на Миладиновци/ 324 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
323 песна 324 песна

од Браќа Миладиновци
325 песна
на современ македонски правопис.


Сношти ми е дошло мало Стамболче;
Што абар донесе от Стамбола града?
Абар ми донесе Стамбол се запали
От четири ст'рни, четири огневи.
Тиа не ми биле четири огневи,
Току ми биле четири панукли:
Едната ми бие све млади момчигна,
Другата ми биет све млади девојки
Треќата ми биет момчина женени,
А другата биет невести м'жени.