Зборник на Миладиновци/ 323 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
322 песна 323 песна

од Браќа Миладиновци
324 песна
на современ македонски правопис.


Море лудо, море младо,
Женено си, или не си?
Ако не си оженено,
Оди седни на бунаро,
Тури фесо над окото
И киската на рамена,
Пиштолите на појасо,
Шарен туфек на колено,
А сабјата на камено...