Зборник на Миладиновци/ 322 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
321 песна 322 песна

од Браќа Миладиновци
323 песна
на современ македонски правопис.


Море чупче малечко
Не те знам чие си,
Да ти купа драм белило,
Драм белило и црвило,
Да го тргаш на бело лице,
Ти да тргаш; јаска да се пулам,
Да се пула, да се радва.
Да ти купа шарен колан,
Да го носиш на половина,
Ти да го носиш, јаска да те пула
Јаска да се пула, и да се радва,
Да ти купа чевли кондури,
Ти да ги носиш, ја да те пула
Да те пулам, да се радвам.