Зборник на Миладиновци/ 310 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
309 песна 310 песна

од Браќа Миладиновци
311 песна
на современ македонски правопис.Оф леле боже милечек!
Не можа д' ода на пазар
От тие пусти бакали;
Црни маслинки давает,
Црни ми очи сакает.
Оф леле боже милечек!
Не можа д' ода на вода
От тие пусти рибари;
Бели летници давает,
Бели ми р'це сакает.
Оф леле боже милечек!
Не можа д' ода на фурна
От тие пусти симиди;
Бели симиди давает,
Бело ми лице сакает.