Зборник на Миладиновци/ 309 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
308 песна 309 песна

од Браќа Миладиновци
310 песна
на современ македонски правопис.


Три моми вода лејеет,
Дур јаор ми ко кршеет,
Дур јаор ми протоори:
„Сељани, брака рогени!
Ељ вода пресекнете ја,
Ељ јаор пресечите го,
Ељ моми омажете и.”
Станае кутри сељани,
Ни вода ја пресекнеа,
Ни јаор го пресекое,
Аук моми и посвршие,
Едната за кувенџиа,
Другата за папуџиа,
Треката за симиџиа,
Таја што за папуџиа,
Ке носит чевли везани,
Таја шта за кувенџиа,
Ке носит злати прстени,
Таја што за симиџиа,
Ке јадит бели симиди.