Зборник на Миладиновци/ 299 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
298 песна 299 песна

од Браќа Миладиновци
300 песна
на современ македонски правопис.


Немој Нешо, добро, немој спи пот дренот!
Ти се фаљат, Нешо, до два до три лудо,
До дво до три лудо, до дво три лудо,
Ке те носат, Нешо, на врф на планина,
Пот бука голема. пот сенка широка,
На трева зелена, крај вода студена;
Ке те кољат, добро, како рудо јагне,
Ке соберат, добро, два товара трески,
Ке запаљат, добро, до дво силни огној,
Ке те печат, Нешо. како рудо јагне,
Ке се сториш, Нешо, како ситна пепел,
Сеа ке доит, Нешо, твоја мила мајка,
А ке плачит, добро, до бога ке викат,
Та. дојдоа, Нешо, твои мила друшки,
Те собраа, добро, све во скутниците,
Изораа, добро, два загона место,
Те исадиа, добро, до свекакво цвеке,
Рамн' босиљок, Нешо, тá и ал карафил.