Зборник на Миладиновци/ 276 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
275 песна 276 песна

од Браќа Миладиновци
277 песна
на современ македонски правопис


Шарена Анѓо, писана,
Месила Анѓа коматат,
Ми го однесла на гумно.
Кркнала жаба в коматот,
Сите фатие вилите,
Попот ми фати штежерот;
Сите фатие в осојот,
Попот ми фати присојот;
Сите ми велет жаба је,
Попот ми велит мечка је.
Сите дојдое со круши,
Попот ми дојде без уши;
Сите дојдое со плочи,
Попот ми дојде бес очи.