Зборник на Миладиновци/ 270 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
269 песна 270 песна

од Браќа Миладиновци
271 песна
на современ македонски правопис


Посадила зелен пипер
Пот гора, пот вода,
Пот три мости камнени.
Камнени мост не нишај се,
Мене мајка не ме дават за тебе.
Ми пуштила шута коза,
Дан ке пипер ми испасит,
Дан ке пипер рот ми родит,
Пот гора, пот вода,
Пот три мости камнени;
Камнени мост не нишај се,
Лудо млада не надеј се,
Мене мајка не ме дават за тебе.
Ми пуштила диви волка,
Дан ке коза ми потерат,
Дан ке пипер ми го пасит
Дан ке пипер рот ми родит,
Пот гора, пот вода,
Пот три мости камнени;
Камнени мост не нишај се,
Лудо млада не надеј се,
Мене мајка не ме дават за тебе.
Ми пуштила црни бумбар,
Дан ке волка ми го дупнит,
Дан ке волк ми коза терат,
Дан ке коза пипер пасит,
Дан ке пипер рот ми родит,
Пот гора, пот вода,
Пот три моста камнена;
Камнени мост не нишај се,
Лудо младо не надеј се;
Мене мајка не ме дават за тебе.