Зборник на Миладиновци/ 25 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Цуцулина и тресопатка 25 песна

од Браќа Миладиновци
26 песна
на современ македонски правописЦуцуљ пасит гојада
Покрај река ситница;
Поминала лисица:
„Добр'о утро Цуцуле!”
- ,,Дал бог добро лисица!”
- Што врева је на село?”
- „Ми се женит комар беј
За мушичка девојка.
Болфа кука метеше,*)
Болфчето је расеше;
Вошка оган валеше,
Вофчето га гаснеше;
Мечка тесто валепre,
Појке го лапаше,
И на мече дааше.