Зборник на Миладиновци/ 248 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
247 песна 248 песна

од Браќа Миладиновци
249 песна
на современ македонски правопис


На планина до два снега
Пот планина два извора,
Пот изворје ладна сенка,
Пот сенката ј унак лежит
С куршум удрен в полоина.
Два сокола нат глава му,
Коњот врзан за евлата,
Коњот 'ржит, не се држит;
„Стани, стани а стопане!
Фрли нога в узенгиа,
Твоја мајка жалоита,
Тук те барат дење, нoќe
От меана на меана,
Да не јадиш да не пиеш
Co japaни, пријатели,
Како адет што имаше.