Зборник на Миладиновци/ 240 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
239 песна 240 песна

од Браќа Миладиновци
241 песна
на современ македонски правопис


„С'нце, мило с'нце, постој почекај не!
Дур' да изминиме три гори зелени
Три гори зелени, и три јаорои,
И три јаорои, и три јасенои,
Да се преброиме, даљ сме сите тука.”
С'нце и почуло, дури м' изминале
Три гори зелени, и три јаорои,
И три јаорои, и три јасенои.
Се преброале три јунаци немало;
Први јунак немат Марко Кралевике,
Втори јунак немат Секула Детенце,
Треки јунак немат Јанкула Војвода.