Зборник на Миладиновци/ 235 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
234 песна 235 песна

од Браќа Миладиновци
Кира Попова
на современ македонски правопис


Сонце зајде зат гора зелена,
Зат тра је ковил детелина
Во ковил је црква заградена,
Во црква је јунак и девојка.
Поп и венчат, нунко љуто к'лнит:
„Венчели се, не се кердосале,
Куќа брале, како праф на т'пан,
Чеда стекле како врбе грозје,
Цут цутиле како јасеник,
Заврзиле како врбино грозје!”