Зборник на Миладиновци/ 225 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
224 песна 225 песна

од Браќа Миладиновци
226 песна
на современ македонски правопис


„Жени ме, мајко, жени ме
Дури сум младо зелено
От дванаесет години,
От тринаесет пролета,
Дури је жито ефтино,
Килница вреште сто пари,
Ведрица вино золота.”
„Не женам, cинкo, не женам,
Уште си мало малечко.”
„Жени ме, мајко, жени ме,
Оти ке бегам далеку
Во Негошката планина,
Млат арамиа ке бидам,
Во друм кесеџиа ке ходам,
Црна кошуља ке носам;
Многу ке мајки расплачам,
Многу невести поцрнам,
Многу јунаци загубам.”
„Не оди, синко, не оди!
Лошо ке ми те прок'лнам,
Тешка клетва ке ти даам,
Ти тамо ке се разболиш,
Никој крај тебе ке немат,
Орлови гроб ке копаат,
К'ртали ке те креваат,
Чафки попови ке бидат.”