Зборник на Миладиновци/ 209 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Стојан, Пејче и Цуца 209 песна

од Браќа Миладиновци
Неда и Стојан
на современ македонски правопис


Ох! падна, падна Шар планина, де моме, де,
Та притисна три овчара, де моме, де,
Први овчар богу сја моли, де моме, де:
,,Дигни сја, дигни Шар планина, де моме, де,
Имам мајка, имам башта, де моме, де,
Io мене ште жалат, Шар планина, де моме, де “
Втори овчар богу сја моли, де моме, де:
,,Дигни сја, дигни Шар планина, де моме, де;
Имам башта, имам мајка, по мене ште жалат;
Имам булка, имам сестра, по мене ште жалат.”
Трети овчар богу сја моли, де моме, де:
„Дигни сја, дигни Шар планина, де моме, де,
Имам мајка, имам татко, по мене ште жалат;
Имам булка, имам деца. по мене ште жалат.”