Зборник на Миладиновци/ Кроз планина пилци пропеале

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Заградила Самовила Кроз планина пилци пропеале

од Браќа Миладиновци
Продан и два браќа
од Прилеп


Нов правопис Стар правопис

Кроз планина пилци пропеале,
Кроз ливаѓе цвеќа разцутиле
Во ливада зелено езеро,
Во езеро асджер ненаситни,
Секои ден п’ еден човек јадит.
Се изредиле сите девојки,
Ред-от дојде на царева керка.
Цар керка си ми си промени,
ја промени с вила и кадифе,
ја однесе дури крај езеро,
Крај езеро н’ асджер ненаситни;
А тој оба ми ’и поголтнал.

Крѫзъ планина пилци пропеале,
Крѫзъ ливагѥ цвѣкя разцутиле
Во ливада зелено езеро,
Во езеро асджеръ ненаситни,
Секои денъ п’ еденъ човекъ ядитъ.
Сѣ изредиле сите девойки,
Ред-отъ дойде на царева керка.
Царъ керка си ми си промени,
ѭ промени съ вила и кадифе,
ѭ однесе дури край езеро,
Край езеро н’ асджеръ ненаситни;
А той оба ми ’и погѫлтналъ.