Зборник на Миладиновци/Правопис

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Стар правопис Изговор Нов правопис

я, ю, щ

ja, ju, ʃt

ја, ју, шт

й

j

ј

ъ

ə

`, на крајот на зборот не се пишува

і

ij

иј

ѣ,ѣ̀

ɛ, ja

е, ја ако е акцентирано.

ѫр, рѫ, ѫл, ѫн

r̩, r̩, ɔɫ, ɔн

р, р, ол, он

ѫ, ѭ

a, ja

а, ја

ѥ

је

дж

d͡ʒ

џ

дз

d͡z, dz

ѕ, дз

гъ, лъ, нъ, къ

ɟ, ʎ, ɲ, c

ѓ, љ, њ, ќ