Зборник на Миладиновци/ Цар И. Шишам

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Краљ Шишман, краљ Латин и овчар Табарина Цар И. Шишам

од Браќа Миладиновци
Дете малечково и ламиа
на современ македонски правописОд как сја е, мила моја мајко ле, зора зазорило,
Од тогас е, мила моја мајко ле, војска проврвјало,
Кон до коња, мила моја мајко ле, јунак до јунака;
Сабити им, мила моја мајко ле, като јасно сл'нце,
Оган свјатка, мила моја мајко ле, през гора зелена,
Војвода им, мила моја мајко ле, сам цар Иван Шишман,
Отговарја, мила моја мајко ле, сам цар Иван Шишман:
Боже силни, мила моја мајко ле, боже с'здатељу,
Помогни ни, мила моја мајко ле, сила и јунаштво!
Бој штем да сја бием, мила моја мајко ле, на Совијско поле
Крв ште леим, мила моја мајко ле, за Христово име,
Ште прославим, мила моја мајко ле, Христјанска вјара.