Зборник на Миладиновци/ На неженет Турчин

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

592 песна На неженет Турчин

од Браќа Миладиновци
На женет Турчин
на современ македонски правопис.


Прошетало челебифче, Лазаре,
Низ даљани, низ брегои,
В р'ка држит карадузен,
Да је видит Ангелина
Ангелина, посестрима,
Посестрима, прва љубов.
И се пули горе долу,
Да је видит Ангелина
К'де везит бела риза
Бела риза абдеслиа,
Црно црнит, злато п'лнит,
Да је носит на пиштоли.