Зборник на Миладиновци/ На неженат

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
На мало дете На неженат

од Браќа Миладиновци
На невеста
на современ македонски правопис.


„Ај јуначе Смиљаниче, Лазаре
Смиљ ти киска подгорела,
Нат очите, нат вежите;
Аљ се мислиш да се жениш?”
,,Сум смислило, сум свршило,
Туку ми је на далеку,
Преку река Венетика;
Ми ја кажвет грдомазна,
Грдомазна неубаа.
Тук се чудам и се умам,
Как да појдам да ја видам.
Не сум врапче да прелетам,
Не сум риба да препливам.
Да дочекаш и в година
И в година и за многу!
Немој многу не врти не,
Мие многу не сакаме
Пет хиљади и пет аспри,
Пет хиљади да се твои,
Петте аспри да се наши;
Да дочекаш и в година
И в година и за многу.