Зборник на Миладиновци/ Кога је давает чевлите

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кога земает невестата Кога је давает чевлите

од Браќа Миладиновци
Кога пуштат побратимите за да земат невестата
на современ македонски правопис.


Не деоеруј, постар девер, малко моме,
Не валка је, постар девер, чорабите,
Не мрши је, помал девер, руса коса,
C нoќ ми ја, помал девер, друшки плели,
Не предавај се, девојко мори, за ж'лти чевли,
За ж'лти чевли, девојко мори, за шума венец.