Зборник на Миладиновци/ Кога пуштат побратимите за да земат невестата

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кога је давает чевлите Кога пуштат побратимите за да земат невестата

од Браќа Миладиновци
Кога ја качват на коња
на современ македонски правопис.


Зеташине туги земјанине!
К'де ходиш, к'де војска водиш?
Девојка ми во гори отбегла,
Се сторила горска јаребица,
Ти си имаш два сиви сокола,
Да уловиш горска јаребица.
Ја пушти ги за да ја уловат
Да уловат горска јаребица,
Јаребица хубава девојка.