Зборник на Миладиновци/ Кога се враштает от црков

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кога да се приближват в црков Кога се враштает от црков

од Браќа Миладиновци
534 песна
на современ македонски правопис.


Фрљаш, куме, преж′лтион овес,
Ти го фрљаш, тој ти зеленеит,
Нееста го низ прстен береше,
Да наранит кумотому коњот.
Фрљаш, куме, преж'лтион овес,
Ти го фрљаш, тој ти зеленеит;
Нееста го нис прстен береше,
Да наранит старосвату коњот.
Фрљаш, куме, преж'лтион овес,
Ти го фрљаш, тој ти зеленеит;
Нееста го низ прстен береше,
Да наранит от сватои коњи.