Зборник на Миладиновци/ Кога девојката истрвает

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
528 песна Кога девојката истрвает

од Браќа Миладиновци
Кога излегвет од куки
на современ македонски правопис.


Што се борја от корења корнет?
Што се борја от корења корнет?
Не се борја от корења корнет,
Тук се делит девојка от мајка.
Не се борја от корења корнет,
Тук се делит девојка от татка.
Што се борја от корења корнет?
Не се борја от корења корнет,
Тук се делит девојка от брата.
„Отпроштавај се от мајкини пазуј,
От таткој скутеј, от братој дворој.”
Девојка се на бор навалила:
„Леле боре, леле зелен боре!
Как ке викнам чужа мајка мајко!
Как ке викнам чужа татка татко!
Как ке викнат чужа татка татко!
Как ке викнам чужа сестра сестро!”