За македонските работи

Од Wikisource
(Пренасочено од За Македонските работи)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„За македонските работи“

од Крсте Петков Мисирков
на современ македонски правопис.
Корица на оригиналната книга.

За македонцките работи е книга напишана од Крсте Петков Мисирков и објавена во Софија во 1903 година. Книгата ги претставува погледите на еден од најголемите македонисти и национални дејци кон македонското прашање, националната свест и пред сè кон македонскиот јазик. Во книгата се обработува тематиката за основање на стандарден македонски јазик, правопис и азбука.

Содржина

Наводи

  1. Прочитано на 21 септември оваа година па 1-та седница на петроградското Македонско научно-литературно другарство "Св. Климент".
  2. Прочитано на II седница на петроградского Македонско научно-лигературно другарство „Св.Климент” на 28 септ. 1903 г.
  3. Прочитано на 3 седница на петроградското Македонско научно-литературно другарство „Свети Климент“ на 19 октомври 1903 г.

Видете исто така

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.