Франце Прешерен

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Список на автори: П Франце Прешерен
France Prešeren

(3 декември 1800 - 8 февруари 1849)
Видете исто така: биографија, медија. Портрет на Прешерен.
Франце Прешерен
France Prešeren

Франце Прешерн (словенечки: France Prešeren, 3 декември 1800, Врба, Словенија - 8 февруари 1849, Крањ) е еден од најголемите словенечки поети. Франце Прешерн словенечката книжевност со големината на својот талент ја воведе во европската литература.

Творештво

Франце Прешерен е автор на:[1]

Поезија

Сонети

Песни

Забелешки

  1. Франце Прешерен, Поезија, Мисла, Македонска книга, Култура и Наша книга, Скопје, 1986

Надворешни врски


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.