Прва книга летописи/ 7 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

6 глава Прва книга летописи
7 глава
од н.п.
8 глава
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

  1 Исахарови синови беа: Тола и Фуја, Јасув и Симрон, нив четворица.
  2 Толини синови: Озиј, Рефај, Ерил, Јамај, Евсам и Самоил, главатари на татковскиот дом на Тола, храбри јунаци подредени според сродство; во Давидово време ги имаше на број дваесет и две илјади и шест стотини.
  3 Озиеви синови: Израј, Израеви синови: Михаил, Овадиј, Јоил и Есиј, вкупно пет поглавари.
  4 Со нив според сродните семејства беа во воени чети за војна триесет и шест илјади луѓе, зашто имаа многу жени и синови.
  5 Нивните браќа, по сите Исахарови родови, храбри јунаци, беа вкупно осумдесет и седум илјади, и сите беа запишани во племенските родословници.
  6 Венијаминови синови: Вела, Вехер и Едијаил, тројца.
  7 Велини синови: Есвон, Озиј, Озил, Еримот и Ириј, пет семејни главатари, храбри јунаци; во племенскиот попис беа запишани дваесет и две илјади и триесет и четири.
  8 Вехерови синови: Земир, Јоас, Елиезер, Елијоенај, Амриј, Еримот, Авиј, Анатот и Аламер, сите Вехерови синови.
  9 Во племенскиот попис по колена, по семејни главатари, храбри јунаци, беа запишани дваесет илјади и двеста.
10 Едијаилови синови: Валан, Валанови синови: Јеус, Венијамин, Ехуд, Ханан, Зитан, Тарсис и Ахисар.
11 Сите Едијаилови синови по семејните главатари, храбри јунаци, беа седумдесет и две илјади и двеста, сè способни за војна.
12 Суфеј и Упеј. Синови Ирови: Усеј; негов син Ахир.
13 Нефталимови синови: Јасил, Гунуј, Есер и Салум, Валини синови.
14 Манасиеви синови: Азрил, кого го роди Манасиевата соложница Арамејка; таа го роди и Махир, таткото Галадов.
15 Махир се ожени од Уфеј и од Суфеј, сестра им се викаше Мака; името на другиот му беше Салпад, а Салпад имаше ќерки.
16 Махировата жена Мака роди син, кому му го даде името Фарес. На брат му му го даде името Серес, а негови синови беа Улам и Ракем.
17 Уламов син: Ведан. Тоа се синовите на Галад, синот Махиров, синот Манасиев.
18 Неговата сестра Амолекета ги роди: Исуд, Авиезер и Мала.
19 Семидини синови беа: Ахијан, Сихем, Лихиј и Анијам.
20 Ефремови синови: Сутал, неговиот син Веред, негов син Тахат, негов син Елеад, негов син Тахат,
21 негов син Завад, негов син Сутал, Есер и Елеад. Нив ги убија галадските граѓани, родени во земјата, зашто слегоа да им го одземат добитокот.
22 Затоа нивниот татко Ефрем тажеше долго време, а браќа му одеа да го утешуваат.
23 Тогаш влезе при својата жена, и таа забремени и роди син, а тој му даде име Верија, зашто несреќата се случи во неговата куќа.
24 Ќерка му беше Сера, која ги изгради Долниот и Горниот Вет Орон и Узен-Сера.
25 Син му беше Рефа, и Ресеф, неговиот син Тела, негов син Тахан,
26 негов син Ладан, негов син Амијуд, негов син Елисам,
27 негов син Нон, негов син Исус.
28 Нивен имот и нивните населби беа: Ветил и неговите села, кон исток Наран, кон запад Гезер и неговите села до Газа со нејзините села.
29 Во рацете на Манасиевите синови беа Вет-Сан со своите села, Танах со своите села, Мегидон со своите села, Дор со своите села. Во нив живееја синовите на Израеловиот син Јосиф.
30 Асирови синови беа: Емна, Есва, Есвај и Верија, и нивната сестра Сера.
31 Вериини синови: Евер и Малхил, тој беше Верзавитов татко.
32 Евер им стана татко на Јафлит, Сомир, Хотам и на нивната сестра Суја.
33 Јафлитови синови беа: Фасах, Вимал и Асват; тоа беа Јафлитови синови.
34 А синови на неговиот брат Сомир: Рога, Јехув и Арам.
35 Синови на неговиот брат Елем: Софа, Емна, Селис и Амал.
36 Софини синови: Суја, Арнефер, Согал, Вериј, Емра,
37 Восор, Од, Сама, Силиса, Итран и Веира.
38 Етерови синови: Ефониј, Фиспа и Ара.
39 Улини синови: Арах, Анил и Рисија.
40 Сите овие беа Асирови синови, семејни главатари, одбрани храбри јунаци, поглавари меѓу кнезовите; кога беа запишани, беа дваесет и шест илјади во воени чети.
 

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.