Прва книга летописи/ 8 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

7 глава Прва книга летописи
8 глава
од н.п.
9 глава
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

  1 На Венијамина му се роди првенецот Вела, вториот Асвил, третиот Ара,
  2 четвртиот Ное и петтиот Рафа.
  3 Велини синови беа: Адар, Гира, Авијудов татко,
  4 Ависуј, Наман, Ахој,
  5 Гира, Сефуван и Урам.
  6 Тие беа Ехудови синови и им беа семејни главатари на оние кои живееја во Гаваја, откаде ги одведоа во ропство во Манахат;
  7 Наман, Ахиј и Гира; тој ги водеше во ропство, а му се родија Уза и Ахијуд.
  8 Сараим, откако ги остави жените Усима и Вара, доби синови во Моавското Поле:
  9 со својата жена Одеса ги имаше синовите: Јовав, Сивиј, Миса, Малхам,
10 Јеус, Сахиј и Мирма; тоа беа неговите синови, семејни главатари.
11 Со Усима му се родија Авитов и Елфал.
12 Елфалови синови беа: Евер, Мисам и Самед; тој ги изгради Онон и Лод со нивните села.
13 Потоа Вериј и Сем. Тие им беа семејни главатари на оние кои живееја во Еалон и кои ги истераа гатските жители.
14 Ахио, Сасак, Јеремот,
15 Зевадиј, Арад, Адер,
16 Михаил, Еспа и Јоха беа Вериини синови.
17 Зевадиј, Месулам, Езекиј, Евер,
18 Исмерај, Езлиј и Јовав беа Елфалови синови.
19 Јаким, Зихриј, Завдиј,
20 Елинај, Зилтај, Елил,
21 Адај, Вераја и Симрат беа Семиеви синови.
22 Авдон, Зихриј, Анан,
24 Ананиј, Елам, Антотиј,
25 Ефедиј, Фануил беа Сасакови синови.
26 Самсерај, Сеариј, Готолиј,
27 Јаресиј, Илија и Зихриј беа Јеровоамови синови.
28 Тоа беа главатарите на семејствата подредени по колена. Живееја во Ерусалим.
29 Во Гаваон живееја: прататкото Гаваон, чија жена се викаше Мака.
30 Негов син првенец беше Авдон, па Сур, Ис, Вал, Надав,
31 Гедор, Ахиј, Зехер,
32 и Миклот, кому му се роди Симеј; па и тие живееја кај своите браќа во Ерусалим, заедно со своите браќа.
33 На Нир му се роди Кис, а на Киса му се роди Саул, на Саула му се родија: Јонатан, Малки-Суа, Авинадав и Есвал.
34 Јонатанов син беше Мери-Вал; на Мери-Вала му се роди Миха.
35 Михини синови беа: Фитон, Мелех, Тареј и Ахаз.
36 На Ахаза му се роди Јоад; на Јоада му се родија Алемет, Азмавет и Зимриј; на Зимрија му се роди Моса.
37 На Моса му се роди Винеј, чиј син беше Рафа, а негов син Елеас, негов син Асил.
38 Асил имаше шест синови, на кои имињата им се: Азрикам, неговиот првенец, Вохеру, Исмаил, Сеариј, Овадиј и Анан; сите тие беа Асилови синови.
39 Синови на неговиот брат Исек беа: Улам, неговиот првенец, вториот Еус, третиот Елифелет.
40 Уламовите синови беа храбри јунаци, кои оптегнуваа лак и имаа многу синови и внуци, сто и педесет. Сите тие беа од Венијаминовите синови.

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.