Прва книга летописи/ 25 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

24 глава Прва книга летописи
25 глава
од н.п.
26 глава
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

  1 Давид со воените заповедници ги избра за служба Асафовите, Емановите и Једутуновите синови, кои ќе пејат восхитувачки пофалби со гуслиња, псалтири и кимвали; меѓу нив беа изброени луѓето за работа во својата служба:
  2 од Асафовите синови: Захур, Јосиф, Нетаниј и Асарил; Асафови синови под раководство на Асаф, кој пееше восхитувачки пофалба по царска наредба.
  3 Од Једутун: шесте Једутунови синови: Гедалиј, Сориј, Есаиј, Симеј, Асавиј и Мататиј под управа на својот татко Једутун, кој пееше восхитувачка пофалба со гусле славејќи Го и фалејќи Го Господа.
  4 Од Еман: Емановите синови: Вукиј, Матаниј, Озил, Севуил, Еримот, Ананиј, Елијат, Гидалтиј, Ромамти-Езер, Јосвекас, Малотиј, Отир, Мазиот.
  5 Сите тие му беа синови на царскиот гледач Еман, кој ги објавуваше Божјите работи за да ја возвиси Неговата сила; а Бог му даде на Емана четиринаесет синови и три ќерки.
  6 Сите тие под водство на својот татко Асаф, та Једутун и Еман, пееја во Господовиот Дом, со кимвали, псалтири и гуслиња, по царска повелба.
  7 Беа, со нивните браќа, извежбани во пеење на Господови песни, двеста осумдесет и осум, сите беа вешти во тоа.
  8 Фрлија жрепки за својата службена должност, најмалиот исто како и најголемиот, учителот како и ученикот.
  9 Првата жрепка падна на Асафовиот Јосиф, втората на Гедалиј со неговите браќа и со синовите, нив дванаесет;
10 третата на Захур со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
11 четвртата на Исриј со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
12 петтата на Нетаниј со неговите синови и со браќата, нив дванаесет;
13 шестата на Вукиј со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
14 седмата на Есарил со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
15 осмата на Есаиј со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
16 деветтата на Матаниј со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
17 десеттата на Симеј со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
18 единаесеттата на Азереил со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
19 дванаесеттата на Асавиј со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
20 тринаесеттата на Суваил со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
21 четиринаесеттата на Мататиј со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
22 петнаесеттата на Еремот со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
23 шеснаесеттата на Ананиј со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
24 седумнаесеттата на Јосвекас со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
25 осумнаесеттата на Ананиј со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
26 деветнаесеттата на Малотиј со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
27 дваесеттата на Елијат со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
28 дваесет и првата на Отир со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
29 дваесет и втората на Гидалтиј со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
30 дваесет и третата на Мазиот со неговите синови и браќа, нив дванаесет;
31 дваесет и четвртата на Ромамти-Езер со неговите синови и браќа, нив дванаесет.

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.