Пеш по светот/ Враќање

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Глас од Македонија Враќање

од Коле Неделковски
Во туѓина
Од збирката „Пеш по светот“ пренесена во оригинал на македонско писмо.

О, страдна земјо, јунашка,
одбради образ набразден,
одви и срце поврати
од лути рани вековни.

Еве ти чеда погледни,
радост твоа, мајчице,
со очи полни, правдини
гордост за свет и светлина.

Зошто ох, така немееш,
уште ли не си веруеш,
или ти сила истина,
мајчински да не погледнеш.

Разбраф, о грозна грешнице,
мајка на црни сираци,
земја на коски прснати
од борци — млади јунаци.

А за нас, мајко, не прашам —
гладни и голи скитници —
колку си горка тлеала,
колку со отроф голтнала.

Ај нека тиа останат —
темни и стари времиња,
а сега гради разграни,
својте си чеда прибери.

И викни, мајко, извикај
радос и песни истури
за твојте гладни сираци,
за твојте клети скитници.


Поврзано

Надворешни врски