Од борбата/ 37 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
36 песна „37 песна“

од народното творештво
38 песна
Собрал и уредил Блаже Конески во 1947. Песната е од Егејска Македонија.

Ој Вичо, Вичо - планина,
ој Подздиската долина!
Таму е Гочева бригада,
македонска војска млада.
 
Хеј, хеј, момци Македонци,
сите се одбрани борци!
 
Хеј, хеј, во града Лерина
влезе Гочева дружина.
Хеј, хеј, во Костура града
влезе Гочева бригада.
 
Слобода ќе добиеме,
зашто славно се биеме.
Хеј, хеј, момци Македонци,
cитe ce одбрани борци!


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.