Зборник на Миладиновци/ 626 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

625 песна 626 песна

од Браќа Миладиновци
627 песна
на современ македонски правопис.


Сон сонила Јанкулица
На утрина во недеља,
Изникнала јаболшница
Стреде дворје песочина,
Стребрен корен, злати гранки,
Заврзала пет јаболка
Пет јаболка пазлакени.
Говореше Јанкулица:
„А Јанкула господине!
Да сум сон ја сонила
Во недеља на утрина,
Изникнала јаболшница
Стреде дворје песочина,
Стребрен корен, злати гранки,
Заврзала пет јаболка
Пет јаболка позлакени.”
„Јанкула је говореше:
„Јанкулице, бре невесто!
Тоа ли ти не текнует?
Јаболшницата сама ти си,
А јаболка наши деца.”Сон сонила Јанкулица
На утрина во недеља,
Изникнала јаболшница
Стреде дворје песочина,
Стребрен корен, злати гранки,
Заврзала пет јаболка
Пет јаболка пазлакени.
Говореше Јанкулица:
„А Јанкула господине!
Да сум сон ја сонила
Во недеља на утрина,
Изникнала јаболшница
Стреде дворје песочина,
Стребрен корен, злати гранки,
Заврзала пет јаболка
Пет јаболка позлакени.”
„Јанкула је говореше:
„Јанкулице, бре невесто!
Тоа ли ти не текнует?
Јаболшницата сама ти си,
А јаболка наши деца.”