Зборник на Миладиновци/ 496 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
495 песна 496 песна

од Браќа Миладиновци
497 песна
на современ македонски правопис.


„Што поминак, мајко ле мори, горната маала,
Што си видоф - - Доста девојка,
Доста беше - - како мене,
Како мене - - прилегат за мене.
Иди, мамо - - питај ми ја,
Ако ти ја даат - - да се позабаиш,
Ак не ти ја даат, брго да си дојдиш;
Куки ке расипам, манастир ке праам,
Манастир ке праам, калугер ке бидам.”