Зборник на Миладиновци/ 470 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
469 песна 470 песна

од Браќа Миладиновци
471 песна
на современ македонски правопис.


Поминуам, наминуам,
И за Грозда опитуам,
К'де седит калеш Грозда
Калеш Грозда бојаџиа,
Да ми вапсат два бајрака,
Еден црвен, други зелен;
Зелениот за Турчина,
Црвениот за каурин
За каурин за на војска.