Зборник на Миладиновци/ 425 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
424 песна 425 песна

од Браќа Миладиновци
426 песна
на современ македонски правопис.


Месечино аврумо
Не заожај на квечер,
Коњо ми се в ливаѓе,
Моме ми је на трева,
Ке одам моме да барам.
Појдоф моме го најдоф,
К'де трева ми брало,
Тука моме заспало;
Српот клала позглава,
Со трева се покрила.