Зборник на Миладиновци/ 418 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
417 песна 418 песна

од Браќа Миладиновци
419 песна
на современ македонски правопис.


Љубика платно белеше
Покрај белего Вардара,
Ми поминае винари,
Винари вино носее;
Љубика лепо говорит:
„Винари, лепи вардари!
Не прашете ми платното,
Оти је платно даровно.”
,,Љубико, бела Бугарко!
Аљ сакаш, вино ракиа?
„Винари, бела вардари!
Јас нејкум вино ракиа,
Тук сакам бела винарче,
Што одит напрет прет коњи
Со црвениот џамадан.”