Зборник на Миладиновци/ 409 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
408 песна 409 песна

од Браќа Миладиновци
410 песна
на современ македонски правопис.


Се здружиле две момчиња,
Двете, пак двете
К'де ходат двете ходат,
И на еден гeргеф везат,
Едно руво двете прават,
В еден ковчек го клавает,
И пак двете си вељает:
„Двете да се ом'жиме,
И обете в една кука,
Да бидеме две јатарви,
Две јатарви за два брата.”
Обете се ом'жиха,
С' омажиха в една куќа,
И бидоха две јатарви
Две јатарви за два брата.”