Зборник на Миладиновци/ 406 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
405 песна 406 песна

од Браќа Миладиновци
407 песна
на современ македонски правопис.


Даљ се чуло и видело
От сон мома да се грабит,
И от мајка и от татка,
И от девет мили браќа,
И от седум мили сестри,
И от осум мили снахи;
Да го грабит Војводата
Војводата Орушечки?
Тргна мома се разбуди,
Писна моме да се плачет.
Је говори Војводата:
„О ти моме, малко моме,
Не прилегаш за каурка,
Тук прилегаш за к'дина,
На диван горе да седиш,
И бурунџук да си предиш.”