Зборник на Миладиновци/ 396 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
395 песна 396 песна

од Браќа Миладиновци
397 песна
на современ македонски правопис.


Јаглико моме, Јаглико!
Што завал најде татко ти,
Та си продаде куките
Со високите чардаци,
Со ситни дробни пармаци,
Со девет враќа железни;
Секоја врата ограда,
Најмала врата ливада,
Во ливадата бел чадар,
Во чадар седет мајстoри,
Мајстори се облогвеет;
Кој ке префрлит бел чадар,
Сос седум ока олоо,
Со девет ока железо,
Тој ке ја земет Јаглико.
Најмал се Стојан малечек,
Тој ми го чадар префрлил,
Тој ми го моме кердоса.