Зборник на Миладиновци/ 370 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
369 песна 370 песна

од Браќа Миладиновци
371 песна
на современ македонски правопис.


Бог да биет руса Мара Баирката,
Што си стана сутро рано во недеља,
Па си зеде дулец вода, личен леген,
От си зеде миски сапун
Ке си миет бело лице,
Бели р'це, бели ноѕе.
Се накачи на чардакот,
Се пресегна на полица,
Ми си зеде филдиш чешел,
Да си чешљат уба' коса,
Да напраит туртурици,
Да уплетит леса на коса,
Да ја видат трговчина,
Да факает заз'бниза.