Зборник на Миладиновци/ 347 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
346 песна 347 песна

од Браќа Миладиновци
348 песна
на современ македонски правопис.


„Веке ми се здодеало,
От оваа бекарштина,
Само легни, само стани,
Со р'цеве во пазуи,
Со ноѕеве во скутеи,
Смисли бога, ѕвездо, дојди
вечер,
Дојди вечер на вечера.”
„Дегиди лудо и младо!
Моиве пусти алои,
Не ми је мајка, как мајка,
Тук ми је кучка м'штеа.
Дење ми седит до мене,
Ноште ми спиет со мене,
С десната р'ка пот мене,
С левата р'ка на мене.
Да не ме мене препуштит,
Да дојдам, лудо, при тебе.”
Ја ке ти кажам прикажам